sobota, 23 kwietnia 2016

Muffinki z czekoladą i lukrem

Pyszne muffinki z czekoladą, polane lukrem i ozdobione kandyzowanymi owocami. Polecam do kawki czy herbatki.



Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
10 dag masła
jajko
pół tabliczki gorzkiej czekolady

lukier: 

3 łyżki cukru pudru
łyżka gorącej wody



Sposób wykonania:

Masło roztapiamy i studzimy. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia a w drugiej misce mokre składniki: mleko, masło, jajko. Suche składniki mieszamy z mokrymi dodajemy startą na wiórki czekoladę. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości (ja mam silikonowe foremki, z których po upieczeniu muffinki wyjmuje się bez problemów) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy a następnie robimy lukier mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem, polewamy muffinki i ozdabiamy owocami kandyzowanymi. Smacznego!

sobota, 16 kwietnia 2016

Pasta z awokado i jajek

Niezwykle prosta i smaczna pasta z awokado i jajek. Sukcesem smaku tej pasty jest kupno dojrzałego awokado. Pastę najlepiej spożyć w ciągu jednego dnia, bo wtedy jest najlepsza i najświeższa. Polecam!






Składniki:

awokado
2 jajka
pół małej cebuli
4 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i także ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast polewamy sokiem z cytryny aby awokado nie sczerniało. Cebulkę drobno siekamy. Jajka, awokado, cebulę i przyprawy mieszamy z majonezem, blendujemy na gładką masę. Smacznego!

czwartek, 14 kwietnia 2016

Krem daktylowy

Niezwykle prosty i smaczny przepis na domowy krem daktylowy. Doskonały zamiennik gotowych kremów. Można używać go do smarowania na naleśnikach, kanapkach, chrupkim pieczywie czy też dodawać do ciast. Krem daktylowy ma masę zastosowań. Polecam!






Składniki:

200 g daktyli
4 łyżki wody
łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut, aby zmiękły. Odlewamy wodę. Daktyle, cynamon i wodę wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę wody. Krem przechowujemy w słoiczku do 3 dni w lodówce. Smacznego!




wtorek, 12 kwietnia 2016

Placuszki z kaszy manny

Pyszne placuszki idealne na ciepłe leniwe śniadanie. Są niezwykle proste do wykonania. Polecam!






Składniki:

1 i 1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 jajo
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli



Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wrzucamy kolejno do miski i roztrzepujemy trzepaczką. Przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut. Następnie smażymy partiami na rumiano na rozgrzanej patelni. Smacznego!



niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto Wuzetka

Smakowite, dobrze znane ciasto z długoletnią tradycją. Doskonałe na domowe imprezy. Polecam






Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g masła
2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki kakao
3 jaja
6 łyżeczek dżemu (ja dałam truskawkowy) + 2 łyżki do posmarowania spodu ciasta
2 szklanki jogurtu naturalnego

Masa:

400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Polewa:

czekolada mleczna
łyżeczka masła
3 łyżki mleka



Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Do masy kolejno wbijamy jaja, wsypujemy partiami mąkę, cały czas ucierając. Dodajemy dżem i jogurt i dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy 1 godzinę lub trochę dłużej w 190 stopniach. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej zostawić je na całą noc) i przecinamy na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną.
Na jednej części ciasta rozsmarowujemy dżem, nakładamy masę (zostawiając ok. 3 łyżek bitej śmietany do dekoracji Wuzetki), przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy na parze z masłem i mlekiem. Polewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia polewy, przed podaniem dekorujemy Wuzetkę bitą śmietaną i owocami. Smacznego!