sobota, 26 marca 2016

Sałatka śledziowa-szuba

Pyszna sałatka śledziowa, doskonała na świąteczny stół. Przy okazji składam Czytelnikom bloga najlepsze życzenia świąteczne.




Składniki:

4 filety śledziowe
2 buraki
2 jaja
3 ogórki kiszone
3 ziemniaki
cebula
majonez

Sposób wykonania:

Filety śledziowe kroimy w drobną kosteczkę. Buraki gotujemy do miękkości, jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy na miękko w mundurkach. Wystudzone buraki trzemy na tarce jarzynowej, jajka także a ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę też kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem. Ogórki kroimy w kostkę. W salaterce układamy warstwy: pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę, śledzie, warstwę majonezu, potem układamy buraki, następną warstwę majonezu i na samym wierzchu jajka. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!



czwartek, 17 marca 2016

Brownie z kaszy jaglanej

Pomysł na szybki i zdrowy wypiek z kaszy jaglanej. Brownie ma konsystencję lekko zakalcowatą, ale w tym wypadku nie jest to wada, a zaleta. Choć ciasto wykonane jest z kaszy jaglanej zasmakuje nawet osobom lubiącym tradycyjne wypieki. Dla potwierdzenia: ciasto smakowało nawet dzieciakom:). Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony: http://kaszomania.blogspot.com.



Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
1/4 szklanki kakao lub więcej jak chcemy mniej słodki wypiek 
3 łyżki oleju
1/2 szklanki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
płatki migdałowe, cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy do miękkości (pamiętając o uprzednim wypłukaniu kaszy, którą trzeba pozbawić goryczy). Ostudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, olej, kakao, miód, proszek do pieczenia oraz mleko/jogurt. Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy na blachę, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 ºC. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

poniedziałek, 14 marca 2016

Ciasto 3-bit-bez pieczenia

Na wczorajsze imieniny mojej Mamy Krystyny (jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Mamo:)), zrobiłam między innymi znane ciasto 3-bit. Ciasto jest niezwykle słodkie i dosyć proste w wykonaniu, wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do wypróbowania.






Składniki:

2 duże paczki herbatników maślanych typu petit beurre

Masa kajmakowa:

puszka masy kajmakowej

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła

Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru



Sposób wykonania:

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak z puszki, przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy na mleku z cukrem, do  przestudzonej masy budyniowej dodajemy masło, dokładnie miksujemy/ucieramy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Schłodzone śmietanki ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę śmietankową układamy na warstwie herbatników, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, aby porządnie stężało. Smacznego!