czwartek, 31 grudnia 2015

Paprykarz z kaszą jaglaną

Ostatni przepis w tym roku, to pomysł na zdrowe i smaczne smarowidło do chleba czyli na paprykarz (choć bez papryki). Skoro zdrowy, to życzę Wszystkim dużo zdrowia w 2016 roku i wszystkiego co najlepsze! Przepis z moimi drobnymi modyfikacjami, cytuję za blogiem http://kaszomania.blogspot.com


Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki sosu sojowego (ja pominęłam, dałam w zamian 2 łyżki oleju)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka oliwy

Kanapeczki z paprykarzem, znajdą się też stole Sylwestrowym


Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw w zimnej, potem gorącej i na końcu w zimnej wodzie, wrzucamy na szklankę wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę, odstawiamy do wystudzenia. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, następnie dodajemy starte jarzyny i czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewamy 2 łyżki oleju. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość wrzucamy do ostudzonej kaszy jaglanej i blendujemy. Smacznego!

1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf

środa, 30 grudnia 2015

Płatki jaglane z owocami

Płatki jaglane odkryłam niedawno i bardzo je polubiłam. Dzisiaj pomysł na szybkie i proste śniadanko z płatków jaglanych z owocami czyli na śniadanie ze słoiczka. Ja przygotowałam je wieczorem i rano zabrałam do pracy, ale można zjeść tuż po przygotowaniu jeszcze cieplutkie:). Z racji na zimową porę użyłam mrożonych owoców: truskawek i jagód. Polecam i życzę Smacznego!



Składniki:

pół szklanki płatków jaglanych
szklanka mleka
szczypta soli
mrożone lub świeże owoce: u mnie truskawki i jagody

Sposób wykonania:

Płatki jaglane i szczyptę soli wrzucamy do garnka z mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minut. Przygotowujemy czysty słoiczek, kładziemy warstwę płatków, a na to kilka owoców, przykrywamy kolejną warstwą płatków i tak na przemian, aż do wykorzystania i płatków i owoców. Odstawiamy na chwilę lub na całą noc, aby płatki jaglane zmieszały się z sokiem z owoców. Smacznego!

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sałatka ryżowa z pieczarkami

Oto mój setny post! Moje małe święto:). Z tej okazji, proponuję wykonanie pysznej świątecznej sałatki z ryżem, pieczarkami i piersią z kurczaka. Polecam.



Składniki:

torebka ryżu
1/2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
cebula
pęczek koperku
2 łyżki oleju
3 łyżki majonezu
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy do miękkości i przesypujemy do salaterki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na rumiano na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i wszystko obsmażamy na oleju ze smażenia piersi, można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Koperek siekamy. Do wystudzonego ryżu dodajemy przestudzoną pierś z kurczaka, pieczarki z cebulą i koperek, dorzucamy majonez i dokładnie mieszamy. Życzę Smacznego!

Bajaderki

Obiecany przepis na domowe bajaderki. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i smacznego przepisu na małe słodkości.



Składniki:

400 g drobno pokruszonych  herbatników
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych)
1/2 słoika dżem wiśniowego
60 g masła
olejek rumowy
2 łyżki kakao
olejek rumowy

 
Sposób wykonania:

Masło, mleko, cukier i kakao, rozpuszczamy na wolnym ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Masę studzimy, następnie dodajemy rozdrobnione herbatniki i resztę składników i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy aby nasze bajaderki lekko stężały. Smacznego!

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Przygotowania do Świąt

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą, pieczenie, sprzątanie itp. Jak co roku przedstawiam mini manufakturę pierniczków. Do zrobienia pierniczków polecam wypróbowany przepis z mojego bloga: Pierniczki. 








Poniżej zdjęcie babki pomarańczowej- aby uzyskać babkę pomarańczową, do przepisu podstawowego dodałam 3 łyżki soku z pomarańczy, piernika- tym razem piernik pozostawiłam bez glazury czekoladowej i bajaderek (przepis na bajaderki, wkrótce na blogu)



Ciasto pleśniak

Pleśniak to ciasto, mające dość kontrowersyjną nazwę i lekko zakalcowaty wygląd, mimo to jest bardzo smaczne i proste do wykonania. Polecam na świąteczny stół. Smacznego!


Składniki:

3 szklanki mąki
5 jajek
kostka masła lub margaryny
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
słoik dżemu np. wiśniowego
szczypta soli

Sposób wykonania:

Z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na trzy części (jedną większą i dwie mniejsze). Do jednej z mniejszych dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy. Dwa białe kawałki i jeden ciemny wkładamy do lodówki, po schłodzeniu ciasta, jedną białą częścią (większą) wykładamy dno blaszki do pieczenia, wierzch ciasta smarujemy dżemem. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i ubijamy aż do momentu otrzymania sztywnej piany. Ubitą pianę z białek układamy na ciemny cieście. Pozostałe białe ciasto ścieramy na tarce i układamy na pianie z białek. Pleśniaka pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!