piątek, 21 sierpnia 2015

Warzywne curry z cukinii

Smakowita propozycja na letni warzywny obiad. Smacznego!






Składniki:

pół średniej cukinii
marchewka
pół puszki kukurydzy
mała czerwona papryka
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
curry

Sposób wykonania:

Cukinię, marchew, paprykę, pomidory i cebulę kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy najtwardsze warzywa czyli marchew, cebulę i paprykę, wlewamy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, aż do zmięknięcia warzyw, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i cukinię i ponownie dusimy. Na końcu dorzucamy kukurydzę i przyprawy, wlewamy jogurt, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut. Curry podajemy z ryżem, makaronem lub kaszami.

sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka z makaronem, jajkami, szynką i warzywami

Pyszny pomysł na prostą do wykonania sałatkę. Wspaniała propozycja na letnie przyjęcia. Polecam.






Składniki:

paczka makaronu
czerwona papryka
pomidor
puszka kukurydzy
20 dag szynki
pół pęczka szczypiorku
2 ogórki kiszone
2 jajka
3 łyżki majonezu
łyżka ketchupu
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę, ogórki, pomidora, szczypiorek, szynkę i ugotowane na twardo jajka drobno kroimy. Ostudzony makaron wrzucamy do miski, dorzucamy warzywa, szynkę, jajka, solimy, pieprzymy, wrzucamy łyżkę ketchupu i 3 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy. Smacznego!

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Koktajl z czerwonych porzeczek i truskawek

Pyszna propozycja orzeźwiającego napoju w sam raz na lato. Smacznego!






Składniki:

garść czerwonych porzeczek
garść truskawek
mały jogurt naturalny



Sposób wykonania:

Owoce zmiksować z jogurtem. Koktajl podawać schłodzony.

sobota, 8 sierpnia 2015

Sos mięsno-pomidorowy do makaronu

Domowa wersja sosu do spaghetti, polecam ten niezwykle sycący sos.






Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szklanki wody
przyprawy (sól, pieprz, słodka mielona papryka, ziele angielskie, liść laurowy)
olej

Sposób wykonania:

Na rozgrzanej patelni smażymy mięso z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy puszkę pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Na talerzu układamy ugotowany makaron, polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Smacznego!

wtorek, 4 sierpnia 2015

Placki z cukinii

Pyszne, proste do wykonania, dobrze znane placuszki z cukinii. Smacznego!






Składniki:

średnia cukinia
mała cebula
5 łyżek mąki (lub więcej jeśli masa będzie za rzadka)
łyżeczka koperku
ząbek czosnku
jajko
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę i koperek. Do masy wbić jajko, wymieszać, doprawić. Łyżką nakładać placuszki na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron na złoto.

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Omlet francuski z ziołami

Zachęcona pysznie wyglądającym omletem z bloga Passionfruit, zrobiłam omlet francuski z ziołami. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Polecam!



Składniki:

2 jaja
3 łyżki mleka
sól
4 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, szczypiorek)
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, wlewamy mleko, solimy, wrzucamy posiekane zioła i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę i smażymy aż do ścięcia się jajek, omlet składamy na pół i przekładamy na talerz. Smacznego!