Ta sałatka poza ciekawą nazwą i ładną prezencją na stole jest niezwykle smaczna. Polecam ją wielbicielom ostrej, dobrze przyprawionej kuchni. Smacznego!
Składniki:
główka sałaty lodowej
50 dag mięsa mielonego
20 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 pomidory
cebula
chipsy nachos pikantne
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, pieprz cayenne
Sposób wykonania:
Mięso mielone przyprawiamy solą, mieloną papryką i pieprzem cayenne, smażymy wraz z drobno pokrojoną cebulką na patelni, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze chwilę i odstawiamy mięso do przestudzenia. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, odparowujemy wodę i odstawiamy na bok. Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na dnie salaterki, przykrywamy usmażonym mięsem mielonym. Na mięsie układamy pomidory pokrojone w kostkę, przesmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę i starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Majonez mieszamy z ketchupem przyprawiamy solą i pieprzem, takim sosem polewamy wierzch sałatki. Część chipsów nachos kruszymy i układamy na sosie, z reszty nachosów tworzymy koronę aby powstał nam "Król imprezy". Nasza warstwowa sałatka "przegryzie się" i jest gotowa do spożycia. Smacznego.
niedziela, 17 maja 2015
sobota, 16 maja 2015
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
Dzisiaj polecam przepis na pyszne, mięciutkie ciasteczka owsiane z suszonymi owocami. Przepis pochodzi z bloga http://pysiamn.blox.pl , zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Zachęcam do wypróbowania i życzę Smacznego!
Składniki:
pół kostki miękkiego masła lub margaryny
szklanka mąki
szklanka płatków owsianych górskich
1/4 szklanki cukru (ciastka są bardzo słodkie, mi to odpowiada, ale można zmniejszyć ilość cukru)
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
jajko
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajko i dalej ucieramy. Suszone owoce kroimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aby owoce zmiękły. Utarte masło mieszamy z masą mączno-owsianą, dodajemy odsączone owoce, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy, ciastka układamy na blaszce w odstępach i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia. Smacznego.
Składniki:
pół kostki miękkiego masła lub margaryny
szklanka mąki
szklanka płatków owsianych górskich
1/4 szklanki cukru (ciastka są bardzo słodkie, mi to odpowiada, ale można zmniejszyć ilość cukru)
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
jajko
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajko i dalej ucieramy. Suszone owoce kroimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aby owoce zmiękły. Utarte masło mieszamy z masą mączno-owsianą, dodajemy odsączone owoce, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy, ciastka układamy na blaszce w odstępach i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia. Smacznego.
piątek, 1 maja 2015
Drożdżówki z dżemem i kruszonką
Pyszne drożdżówki w sam raz na majówkowe wyprawy. Polecam
Składniki:
ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki letniego mleka
5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 żółtka
szczypta soli
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
nadzienie:
dowolny dżem
glazura:
roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Do miski z ciepłym mlekiem, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, mieszamy i zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.20 minut. Mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy do miski, w oddzielnym naczyniu ucieramy pozostały cukier i cukier wanilinowy z żółtkami do białości. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki razem z masą żółtkową, mieszamy łyżką, wlewamy roztopione masło, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat podsypujemy mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, formujemy kule mi wyszło 9 małych kul, rozpłaszczamy na placek, w każdym odciskamy dziurkę np. szklaneczką, do środka każdej dziurki wkładamy łyżeczkę dżemu i posypujemy kruszonką (aby zrobić kruszonkę: do miski z mąką i cukrem, siekamy masło rozcieramy palcami tworząc kruszonkę). Tak przygotowane drożdżówki zostawiamy na blaszce na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok.30 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Majówkowe krajobrazy:
Składniki:
ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki letniego mleka
5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 żółtka
szczypta soli
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
nadzienie:
dowolny dżem
glazura:
roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Do miski z ciepłym mlekiem, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, mieszamy i zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.20 minut. Mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy do miski, w oddzielnym naczyniu ucieramy pozostały cukier i cukier wanilinowy z żółtkami do białości. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki razem z masą żółtkową, mieszamy łyżką, wlewamy roztopione masło, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat podsypujemy mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, formujemy kule mi wyszło 9 małych kul, rozpłaszczamy na placek, w każdym odciskamy dziurkę np. szklaneczką, do środka każdej dziurki wkładamy łyżeczkę dżemu i posypujemy kruszonką (aby zrobić kruszonkę: do miski z mąką i cukrem, siekamy masło rozcieramy palcami tworząc kruszonkę). Tak przygotowane drożdżówki zostawiamy na blaszce na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok.30 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Majówkowe krajobrazy:
Subskrybuj:
Posty (Atom)