środa, 31 grudnia 2014

Sałatka owocowa

W moim menu sylwestrowym pojawia się także prosta sałatka owocowa. Dla dzieci i dla dorosłych. Zaprezentowany syrop jest słodkim dodatkiem do kawy i deserów i  jest bezalkoholowy.






Składniki:

2 duże jabłka
2 owoce kiwi
2 pomarańcze
pół puszki brzoskwiń
2 banany
sok z cytryny
dowolny syrop (u mnie taki jak na zdjęciu), można dodać miód

Sposób wykonania:

Wszystkie owoce kroimy: jabłka, brzoskwinie i pomarańcze w kostkę, a banany i kiwi w plasterki. Całość polewamy sokiem z cytryny i słodkim syropem. Sok z cytryny uchroni owocem przez czernieniem. Smacznego!




Sałatka z makaronem tortellini

Pyszna sałatka w sam raz na Sylwestra. Życzę Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!






Składniki:

opakowanie makaronu tortellini (u mnie kolorowy z szynką)
puszka kukurydzy
25 dag szynki
świeży ogórek
10 dag sera żółtego
pęczek szczypiorku
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)

sos:

łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę (ja przysmażyłam ją na patelni, żeby była chrupiąca). Ogórek i papryki kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wrzucamy ostudzony makaron, kukurydzę, przysmażoną szynkę, pokrojony ogórek, papryki i szczypior oraz starty ser. W innej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby składniki się "przegryzły". Smacznego!

środa, 24 grudnia 2014

Ryba po grecku

Pyszna świąteczna rybka. Smacznego!






Składniki:

 filety rybne (dowolny rodzaj ryby)
1 kg marchewek
0,5 kg pietruszki (korzeń)
3 małe selery
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
mąka,olej i przyprawa do smażenia ryby

Sposób wykonania:

Poporcjowaną rybę posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy partiami warzywa, dorzucamy liść i ziele i dusimy pod przykryciem często mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wrzucamy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do warzyw przekładamy usmażoną rybę i delikatnie mieszamy. Chwilę zostawiamy na gazie a następnie wyłączamy. Rybę po grecku można spożywać na ciepło jak i na zimno. Smacznego.

Sałatka z tuńczykiem

Życząc wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia zapraszam na smakowitą sałatkę z tuńczykiem.






Składniki:

2 puszki tuńczyka w kawałku w sosie własnym
puszka kukurydzy
4 jaja
4 ogórki kiszone
30 dag sera żółtego w kawałku
mała cebula
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski z pokrojonymi jajkami. Resztę składników również kroimy w kostkę. wszystko solimy, pieprzymy i mieszamy z majonezem i musztardą. Smacznego.

niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasteczka z M&M's

Przepis na pyszne i proste ciasteczka z m&m's dla małych gości świątecznych. Przepis wyszukany w internecie. Ciasteczka dość szybko twardnieją, więc polecam przechowywać je np. w zamkniętej puszce. Życzę Smacznego!



Składniki:

300 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
groszki m&m's

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajo i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy 30 minut w lodówce. Po wyjęciu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy m&m's. Ciastka pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!


Keks z bakaliami

Po pierniczkach nadeszła pora na świąteczny keks pysznie nadziany bakaliami. Prawdziwa gratka dla wielbicieli świątecznych wypieków. Gorąco wszystkim polecam i życzę Smacznego. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych.




Składniki:

1/2 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
5 łyżek mleka
torebka cukru wanilinowego
szczypta soli
bakalie (rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
rozdrobnione orzechy laskowe
lukier
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym i z żółtkami. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy powoli do utartych żółtek z mąką i delikatnie mieszamy.
Bakalie drobno kroimy i razem z orzechami obtaczamy w mące. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 190 stopni na 1 godzinę. Keks po wyjęciu z piekarnika  studzimy, a następnie polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

wtorek, 9 grudnia 2014

Tegoroczne pierniczki

W tym całym zapracowaniu, aby poczuć atmosferę zbliżających się świąt najlepiej odpalić piekarnik i przygotować coś pysznego. Jak Boże Narodzenie to muszą być pierniczki. W tym roku ozdobiłam moje pierniczki kolorowymi pisakami spożywczymi, będą na prezent dla najbliższych.
Oto wypróbowany przepis na Pierniczki z mojego bloga.
Życzę Smacznego oraz miłej zabawy z ozdabianiem.