W moim menu sylwestrowym pojawia się także prosta sałatka owocowa. Dla dzieci i dla dorosłych. Zaprezentowany syrop jest słodkim dodatkiem do kawy i deserów i jest bezalkoholowy.
Składniki:
2 duże jabłka
2 owoce kiwi
2 pomarańcze
pół puszki brzoskwiń
2 banany
sok z cytryny
dowolny syrop (u mnie taki jak na zdjęciu), można dodać miód
Sposób wykonania:
Wszystkie owoce kroimy: jabłka, brzoskwinie i pomarańcze w kostkę, a banany i kiwi w plasterki. Całość polewamy sokiem z cytryny i słodkim syropem. Sok z cytryny uchroni owocem przez czernieniem. Smacznego!
środa, 31 grudnia 2014
Sałatka z makaronem tortellini
Pyszna sałatka w sam raz na Sylwestra. Życzę Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
Składniki:
opakowanie makaronu tortellini (u mnie kolorowy z szynką)
puszka kukurydzy
25 dag szynki
świeży ogórek
10 dag sera żółtego
pęczek szczypiorku
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
sos:
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę (ja przysmażyłam ją na patelni, żeby była chrupiąca). Ogórek i papryki kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wrzucamy ostudzony makaron, kukurydzę, przysmażoną szynkę, pokrojony ogórek, papryki i szczypior oraz starty ser. W innej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby składniki się "przegryzły". Smacznego!
Składniki:
opakowanie makaronu tortellini (u mnie kolorowy z szynką)
puszka kukurydzy
25 dag szynki
świeży ogórek
10 dag sera żółtego
pęczek szczypiorku
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
sos:
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę (ja przysmażyłam ją na patelni, żeby była chrupiąca). Ogórek i papryki kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wrzucamy ostudzony makaron, kukurydzę, przysmażoną szynkę, pokrojony ogórek, papryki i szczypior oraz starty ser. W innej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby składniki się "przegryzły". Smacznego!
środa, 24 grudnia 2014
Ryba po grecku
Pyszna świąteczna rybka. Smacznego!
Składniki:
filety rybne (dowolny rodzaj ryby)
1 kg marchewek
0,5 kg pietruszki (korzeń)
3 małe selery
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
mąka,olej i przyprawa do smażenia ryby
Sposób wykonania:
Poporcjowaną rybę posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy partiami warzywa, dorzucamy liść i ziele i dusimy pod przykryciem często mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wrzucamy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do warzyw przekładamy usmażoną rybę i delikatnie mieszamy. Chwilę zostawiamy na gazie a następnie wyłączamy. Rybę po grecku można spożywać na ciepło jak i na zimno. Smacznego.
Składniki:
filety rybne (dowolny rodzaj ryby)
1 kg marchewek
0,5 kg pietruszki (korzeń)
3 małe selery
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
mąka,olej i przyprawa do smażenia ryby
Sposób wykonania:
Poporcjowaną rybę posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy partiami warzywa, dorzucamy liść i ziele i dusimy pod przykryciem często mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wrzucamy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do warzyw przekładamy usmażoną rybę i delikatnie mieszamy. Chwilę zostawiamy na gazie a następnie wyłączamy. Rybę po grecku można spożywać na ciepło jak i na zimno. Smacznego.
Sałatka z tuńczykiem
Życząc wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia zapraszam na smakowitą sałatkę z tuńczykiem.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałku w sosie własnym
puszka kukurydzy
4 jaja
4 ogórki kiszone
30 dag sera żółtego w kawałku
mała cebula
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski z pokrojonymi jajkami. Resztę składników również kroimy w kostkę. wszystko solimy, pieprzymy i mieszamy z majonezem i musztardą. Smacznego.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałku w sosie własnym
puszka kukurydzy
4 jaja
4 ogórki kiszone
30 dag sera żółtego w kawałku
mała cebula
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski z pokrojonymi jajkami. Resztę składników również kroimy w kostkę. wszystko solimy, pieprzymy i mieszamy z majonezem i musztardą. Smacznego.
niedziela, 14 grudnia 2014
Ciasteczka z M&M's
Przepis na pyszne i proste ciasteczka z m&m's dla małych gości świątecznych. Przepis wyszukany w internecie. Ciasteczka dość szybko twardnieją, więc polecam przechowywać je np. w zamkniętej puszce. Życzę Smacznego!
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
groszki m&m's
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajo i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy 30 minut w lodówce. Po wyjęciu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy m&m's. Ciastka pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
groszki m&m's
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajo i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy 30 minut w lodówce. Po wyjęciu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy m&m's. Ciastka pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Keks z bakaliami
Po pierniczkach nadeszła pora na świąteczny keks pysznie nadziany bakaliami. Prawdziwa gratka dla wielbicieli świątecznych wypieków. Gorąco wszystkim polecam i życzę Smacznego. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych.
Składniki:
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
5 łyżek mleka
torebka cukru wanilinowego
szczypta soli
bakalie (rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
rozdrobnione orzechy laskowe
lukier
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym i z żółtkami. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy powoli do utartych żółtek z mąką i delikatnie mieszamy.
Bakalie drobno kroimy i razem z orzechami obtaczamy w mące. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Keks po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Składniki:
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
5 łyżek mleka
torebka cukru wanilinowego
szczypta soli
bakalie (rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
rozdrobnione orzechy laskowe
lukier
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym i z żółtkami. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy powoli do utartych żółtek z mąką i delikatnie mieszamy.
Bakalie drobno kroimy i razem z orzechami obtaczamy w mące. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Keks po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
wtorek, 9 grudnia 2014
Tegoroczne pierniczki
W tym całym zapracowaniu, aby poczuć atmosferę zbliżających się świąt najlepiej odpalić piekarnik i przygotować coś pysznego. Jak Boże Narodzenie to muszą być pierniczki. W tym roku ozdobiłam moje pierniczki kolorowymi pisakami spożywczymi, będą na prezent dla najbliższych.
Oto wypróbowany przepis na Pierniczki z mojego bloga.
Życzę Smacznego oraz miłej zabawy z ozdabianiem.
Oto wypróbowany przepis na Pierniczki z mojego bloga.
Życzę Smacznego oraz miłej zabawy z ozdabianiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)