niedziela, 31 sierpnia 2014

Koktajl/Smoothie z truskawek, malin i jagód

Na zakończenie wakacji przedstawiam pyszny koktajl z mrożonych owoców. U mnie są to truskawki, jagody i maliny. Wierzch posypałam crunchy. Najpierw zjadamy płatki potem wypijamy koktajl:). Smacznego!



Składniki:

2 garści mrożonych owoców truskawek, malin, jagód
mały jogurt naturalny
ewentualnie miód
płatki śniadaniowe typu crunchy



Sposób wykonania:

Owoce, jogurt i ewentualnie miód miksujemy blenderem do konsystencji koktajlu. Wierzch posypujemy crunchy.

środa, 27 sierpnia 2014

Surówka z białej kapusty

Surówka jest banalnie prosta, ale tak dobra, że nie może jej zabraknąć na blogu.


Składniki:

biała kapusta
marchew
cebula
koperek
olej
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy, dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany koperek. Całość posypujemy solą i dokładnie mieszamy, zostawiamy na chwilę aż kapusta puści sok, a następnie dodajemy pieprz i olej. Wszystko mieszamy. Smacznego!

Ciasteczka z dynią

Pomysł na pyszne wykorzystanie dyni. Ciasteczka mają lekko korzenny smak i są bardzo puszyste. Polecam.






Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła roślinnego
1,5 szklanki cukru
1 szklanka puree dyniowego (* obraną, pokrojoną i wypestkowaną dynię układam na blaszce skropionej olejem w piekarniku i zapiekam pod folią ok 1,5 godziny. Po przestudzeniu, rozdrabniam dynię blenderem na puree)
 1 jajko



Sposób wykonania:

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową  i solą mieszamy w dość dużej misce. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, dyniowe puree i całość delikatnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do płynnych i całość dokładnie mieszamy. Porcje ciasta  nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!

sobota, 23 sierpnia 2014

Deser z czarnymi porzeczkami

Prosty, ale smaczny pomysł na szybki deser ze świeżymi owocami, u mnie są to czarne porzeczki, ale można dodać inne drobne owoce sezonowe tj. maliny, truskawki, jagody. Smacznego!



Składniki:

2 serki homogenizowane waniliowe
2 garści płatków typu granola
salaterka owoców sezonowych (u mnie czarne porzeczki)




Sposób wykonania:

Przebrane owoce miksujemy, można zmiksować na pulpę, jak robię tak żeby zostało trochę owoców w częściach, kilka owoców zostawiam także do dekoracji. Na dnie pucharka układam ok. 2 łyżek serka, na serek nakładam zmiksowane owoce, przykrywam resztą serka, wierzch posypuję granolą i  dekoruję owocami.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Dziś przepis na szarlotkę z pierwszych antonówek jakie kupiłam. Spód ciasta jest kruchy a wysmażone kwaśne jabłka pokryte są delikatną bezą . Życzę Smacznego! Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz: "Domowe wypieki: ciasta i ciasteczka"



Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 jaja (oddzielamy żółtka od białek)
5 jabłek antonówek
łyżka wody
2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru do ubicia piany z białek



Sposób wykonania:

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione schłodzone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Wszystko siekamy nożem i wyrabiany gładkie ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut do schłodzenia. W tym czasie jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do rondelka, podlewamy łyżką wody, wsypujemy cukier wanilinowy i dusimy cały czas mieszając aż jabłka będą wysmażone. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy blachę posmarowaną masłem i wysypana bułką tartą, ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy ostudzone jabłka, połowę ciasta które zostawiliśmy trzemy na tarce jarzynowej i rozkładamy na masę jabłkową, następnie rozkładamy ubitą pianę z białek i ponownie wierzch posypujemy resztą startego na tarce ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.