sobota, 8 marca 2014

Domowy paprykarz szczeciński

Pyszna propozycja na smarowidło do pieczywa. Kiedyś kupowałam paprykarza, niestety dzisiaj trudno znaleźć dobrą konserwę i nie pozostaje mi nic innego jak przyrządzać go w domu. Przepis pochodzi z inspirującego bloga Passionfruit. Rekomendacją dla przepisu jest fakt, że robiłam paprykarza wielokrotnie, ale dopiero teraz udało mi się go sfotografować :). Smacznego!


Składniki:

wędzona makrela
50 g ryżu
marchewka
cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól 
pieprz
pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy i odstawiamy do przestudzenia. Makrelę pozbawiamy ości. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni z listkiem i zielem angielskim, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy i dodajemy starte na tarce pieczarki. Warzywa dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy resztę  przypraw i przecier pomidorowy. Wszystko chwilę smażymy, odstawiamy z ognia i studzimy. Do przestudzonych warzyw dodajemy ryż i makrelę i dokładnie mieszamy. Smacznego.