Przepis na dzisiejsze smakowite ciasto pochodzi z gazetki "Moja kuchnia". Zapieczona masa kokosowa ma smak i wygląd bezy. Korzystając z okazji życzę wszystkim Czytelnikom bloga zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1 szklanka cukru pudru
4 białka
200 g wiórków kokosowych
Oraz:
dżem wiśniowy
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękką margarynę, żółtka i zagniatamy ciasto.
Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy cukier puder, dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki, nakłuwamy widelcem, smarujemy obficie dżemem wiśniowym i na wierzch nakładamy masę kokosową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
Witam,moja kokosanka jest jeszcze w piekarniku,mam nadzieje,ze bedzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszła pyszna:-)
UsuńZrobiłam dziś jestem ciekawa ,jak będzie smakować.
OdpowiedzUsuńCiasto było znakomite ,upiekło się świetnie ,
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:) pozdrawiam
Usuń:)
OdpowiedzUsuńChciałam tylko spytać jeszcze czy do ciasta nie dodaje się cukru
OdpowiedzUsuńDo ciasta nie, tylko do masy kokosowej:)
UsuńDzięki ,pozdrawiam
UsuńCieszę się, że pomogłam:).Pozdrawiam
Usuń