poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pieczeń z mięsa mielonego

Pyszna i prosta do wykonania pieczeń w sam raz na świąteczny stół. Życzę Smacznego.



Składniki:

700 g mięsa mielonego
2 jaja
1 bułka namoczona w mleku
2 cebule
250 g sera żółtego
250 g pieczarek
150 g czerwonej papryki
sól
pieprz



Sposób wykonania:

Pieczarki i cebule kroimy (pieczarki w cienkie plasterki a cebulę w drobną kosteczkę) i przysmażamy na patelni. Mięso mielone, namoczoną w mleku bułkę i jaja wyrabiamy. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę żółty ser i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Do masy dodajemy przestudzone przysmażone pieczarki z cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i formujemy klops. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 50 minut w 190 stopniach.

Miodowo-kokosowe ciastka owsiane

Aromatyczne ciasteczka owsiane. Przepis pochodzi z tego bloga kulinarnego. Moje ciastka są dość duże, więc wyszło mi ich mniej. Przepis zaadaptowałam do własnych potrzeb.



Składniki:

130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu
1/2 łyżeczki sody



Sposób wykonania:
 
Mieszamy razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Miód oraz posiekane masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą. Sodę mieszamy z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodajemy do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodajemy mieszankę z sodą do suchych składników i wszystko dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy  kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Ciastka się kleją, więc formujemy wilgotnymi rękami. Pieczemy w temperaturze 160 stopni  przez 15 minut, aż ładnie się przyrumienią. Życzę Smacznego.