niedziela, 27 stycznia 2013

Czekoladowe trójkąty

Proste do wykonania, z łatwo dostępnych składników, chrupiące trójkąty, idealne do kawy. Przepis pochodzi z książki pt. "Czekolada"-Jacqueline Bellefontaine.
Życzę Smacznego.





Składniki:

100 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka czekoladowego
225 g herbatników maślanych
75 g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka



Sposób wykonania:

W rondlu podgrzewamy masło, miód i mleko czekoladowe. Cały czas mieszamy do dokładnego połączenia się składników i rozpuszczenia masła. Herbatniki rozkruszamy lub miksujemy (ja pokruszyłam swoje na dosyć duże kawałki, ale można zmiksować na wiór). Wsypujemy pokruszone herbatniki do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy na tartę, dociskamy i wstawiamy do lodówki aż stwardnieje (na ok.1,5 godziny). Kawałki połamanej czekolady wrzucamy do żaroodpornej miski, dodajemy cukier puder oraz mleko. Ustawiamy miskę nad rondlem z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wylewamy polewę na spód z herbatników i wkładamy ponownie do lodówki aby stężała, Ostrym nożem kroimy stężałą masę na trójkąty. Smacznego!

sobota, 26 stycznia 2013

Kopytka z sosem pieczarkowym

Mączne dania są najlepszym i najsmaczniejszym obiadem na mroźne dni takie jak dziś. Na termometrze -11 stopni, ale po takim obiadku natychmiast robi się cieplej. Kopytek, pierogów, klusek leniwych czy pyz nikomu nie trzeba rekomendować, bo obronią się same:). Jako dodatek polecam pyszny i prosty do wykonania sos pieczarkowy. Życzę Smacznego.



Kopytka:

Składniki:


1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki
jajo
mała cebula
łyżka masła
sól

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, jajo, szczyptę soli i podsmażoną na maśle, drobno posiekaną cebulę. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy wałeczki i ostrym nożem kroimy na skośne kluski. Kopytka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i wyjmujemy tuż po wypłynięciu.

Sos pieczarkowy:

Składniki:


0,5 kg pieczarek
cebula
250 ml bulionu warzywnego (można użyć z kostki)
łyżka masła
łyżka mąki
100 ml śmietany kremówki 30 %
sól
pieprz
łyżka soku z cytryny
koperek





Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebulki. Pieczarki smażymy z cebulką ok. 5 minut, oprószamy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Ciągle mieszając wlewamy bulion i gotujemy jeszcze parę minut. Do sosu wlewamy kremówkę i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po koniec posypujemy sos koperkiem i dokładnie mieszamy.

Oto mroźna Zima...



Pastella-jajeczno-serowa pasta do pieczywa

Przepis na dzisiejsze smarowidło do pieczywa pochodzi ze znakomitego bloga Passionfruit, z którego wielokrotnie czerpię inspirację. Robiłam ją już wiele razy, ale dopiero teraz doczekała się zdjęcia zanim zniknęła z talerza:). Pasta jest smaczna, oczywiście o niebo lepsza od kupnej, doskonała dla wielbicieli wytrawnych pomysłów na śniadania. Życzę Smacznego.


Oryginalny przepis tutaj


Składniki:

2 jaja
ser żółty (taka sama ilość objętościowa co jajek)
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
pieprz cayenne (1/3 łyżeczki)
sól



Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy starty na drobnej tarce żółty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą i mieszamy z majonezem. Smacznego!

sobota, 5 stycznia 2013

Tarta na kruchym spodzie

Pyszny pomysł na obiad. Zaletą ciasta jest to, że można dodać swój ulubiony farsz i stworzyć własną propozycję tarty. Ja wykorzystałam pieczarki i wędlinę. Przepis na kruche ciasto pochodzi z gazetki z kolekcji Ale pychota, tak samo jak silikonowa foremka:).


Składniki:

Kruche ciasto:

25 dag mąki
15 dag masła
pół łyżeczki soli
3 żółtka

Farsz:

15 dag pieczarek
cebula
pomidor
kilka plasterków wędliny
starty żółty ser
przyprawy (sól, pieprz, suszony koperek)



Sposób wykonania:

Z mąki, posiekanego masła, żółtek i soli zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki i pomidora w plasterki. Podduszamy cebulkę z pieczarkami na maśle, dodając pod koniec duszenia przyprawy.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim dno i boki foremki (użyłam formy silikonowej dlatego nie smarowałam jej żadnym tłuszczem, w przypadku innych foremek do pieczenia można cienko posmarować tłuszczem dno formy). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy formę z podpieczonym spodem tarty i nakładamy farsz: najpierw pieczarki z cebulką, potem wędlinę i pomidora, a na końcu posypujemy tartę startym żółtym serem. Wstawiamy foremkę z tartą na 40 minut do piekarnika, tak samo jak poprzednio do 180 stopni. Życzę Smacznego.