sobota, 6 października 2012

Szarlotka

Przepis na dzisiejszą szarlotkę pochodzi z doskonałej książki pt. " Domowe wypieki, ciasta i ciasteczka" autorstwa Ewy Aszkiewicz. Ciasto jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, ładnie wyrasta (głównie dzięki mące ziemniaczanej) i jest lekko kwaskowate. W sam raz na jesienne wieczory. Życzę Smacznego!


Składniki:

na nadzienie jabłkowe:

4 duże jabłka (najlepiej antonówki)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka płynnego miodu

 na ciasto:

kostka masła
szklanka cukru pudru
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia




Sposób wykonania:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką miodu. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce. Masło roztapiamy, przelewamy do malaksera, dodajemy szklankę cukru pudru, ucierając dodajemy całe jaja oraz przesiane prze sito dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną przekładamy do natłuszczonej formy i na niej układamy przygotowane wcześniej jabłka, drugą częścią pokrywamy nadzienie jabłkowe. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną szarlotkę posypujemy obficie cukrem pudrem.