wtorek, 31 lipca 2012

Sos pomidorowy do makaronu

Robienie przetworów sprawia mi ogromną frajdę. Lubię w środku zimy przypomnieć sobie zapachy lata. Sos pomidorowy na zimę robię już od paru lat, w tym roku eksperymentuję z przepisem znalezionym w nr 06/2012 Super hobby-Przetwory i nalewki. Pomidory sprzedawane w okresie zimowym są oględnie mówiąc niejadalne:), dlatego warto mieć w swojej spiżarce sos, który przypomni nam jak smakuje pomidor. Życzę Smacznego!



Składniki :

2 kg pomidorów
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżki sproszkowanego ziela angielskiego
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
1 i 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku



Sposób wykonania :

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju dodając łyżkę cukru. Dodajemy pomidory i chwilę gotujemy. Następnie miksujemy. Dodajemy resztę warzyw i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy (zioła wrzucamy na chwilę przed zakończeniem gotowania). Gorący sos nakładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zawrzenia wody.

niedziela, 8 lipca 2012

Placek z malinami

W upały nie mamy ochoty na gotowanie ani na pieczenie. Ale niedziela bez czegoś słodkiego to nie niedziela:). Przedstawiam dzisiaj przepis na prosty placek z sezonowymi owocami, u mnie są to maliny, ale robiłam go już z truskawkami, czereśniami i jagodami i za każdym razem smakuje tak samo dobrze.
Życzę Smacznego!




Składniki:

250 g margaryny
szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny



Sposób wykonania:

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić na gazie ( nie gotować ). Po przestudzeniu dodać przesianą mąkę, jaja i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować, masę wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Rozłożyć obtoczone w mące owoce ( jest to bardzo ważne, bo inaczej owoce opadną i będzie zakalec). Placek pieczemy 50 minut w 180-200 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.