czwartek, 3 maja 2012

Ciasteczka z nadzieniem dżemowym

Na trwającą majówkę warto zabrać ze sobą coś niewielkiego i pysznego do zjedzenia. Dlatego zachęcam dziś do upieczenia ciasteczek z dżemowym nadzieniem. Mała rzecz a cieszy:). Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego "Tiny".




Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
6 żółtek
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
szklanka dżemu ( ja dałam śliwkowy )




Sposób wykonania:

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek, skórki cytrynowej i soli zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego parzystą liczbę kółeczek ( mi wyszło 44 kółeczka ). Jedną część smarujemy dżemem, drugą nakładamy na wierzch ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka studzimy, można następnie posypać je cukrem pudrem. Życzę Smacznego!