sobota, 21 kwietnia 2012

Batoniki Fit

Dzisiejszy przepis jest propozycją zdrowej przekąski na wiosenny spacer czy piknik. Przepis pochodzi ze ściennego kalendarza dołączonego do gazety "Przyjaciółka":). Batoniki są słodkie, ale nie za bardzo. Z podanych składników wychodzi ok.15 batoników, zależy jak je pokroimy.

Składniki:

200 g otrąb owsianych
1/2 szklanki mieszanych orzechów
1/2 szklanki suszonych moreli
2 jaja
50 g masła
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
                                                                                      


Sposób wykonania:

Orzechy siekamy, suszone morele moczymy w gorącej wodzie, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Masło, miód, jaja, cynamon, orzechy i morele dokładnie ze sobą mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 20 do 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i delikatnym ostygnięciu kroimy w podłużne batoniki.


czwartek, 5 kwietnia 2012

Serowiec

Nadrabiając zaległości w publikacji postów, dziś zamieszczam drugi wpis. Polecam upieczenie ciasta o nazwie serowiec ( przepis pochodzi z jednego z wydań specjalnych gazetki "Przyślij przepis", autorką jest Pani Małgorzata Żmijewska ). Do przepisu wprowadziłam swoje drobne modyfikacje.


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny

Masa serowa:

4 serki homogenizowane (waniliowe)
4 jaja
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
1/2 kostki margaryny

Masa budyniowa:

2 budynie czekoladowe
1 litr mleka
5 łyżek cukru



Sposób wykonania:

Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą . Budynie z cukrem gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu ( 2 budynie mieszamy na zimno w szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone budynie,  mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia ). Gorący budyń wylewamy na ciasto i studzimy. Aby zrobić masę serową, ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy budyń śmietankowy w proszku oraz żółtka i serki. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową.Wszystko wykładamy na ostudzoną masę budyniową i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!

Mazurek z kakao

Dziś zachęcam wszystkich czytelników bloga do upieczenia świątecznego mazurka. Przepis pochodzi z jednego z ostatnich numerów gazety "Pani domu". Korzystając z okazji  życzę Wszystkim Wesołych Świąt! / Je vous souhaite Joyeuses Pâques!



Składniki:

3/4 szklanki mąki
2 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
2 łyżki konfitury ( u mnie wiśniowa )
2 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 szklanki śmietany kremówki


Sposób wykonania:

Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jaja oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Konfiturę podgrzewamy, przecieramy przez sito i smarujemy nią wierzch mazurka. Czekoladę ze śmietaną kremówką podgrzewamy na parze i polewamy nią ciasto. Studzimy i dowolnie dekorujemy.
Smacznego!