niedziela, 26 lutego 2012

Kotlety z kaszy manny

Przedstawiam dziś na blogu pyszne kotleciki z kaszy manny. Przepis znalazłam kiedyś w jednym z numerów gazety pt. „Pani domu”. Od tej pory robię je dość często:). Zachęcam wszystkich do wypróbowania i życzę Smacznego!



Składniki:

szklanka kaszy manny
2 szklanki wody
2 kostki bulionu warzywnego
8 dag żółtego sera
1 jajko
2 łyżki pietruszki / koperku lub szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia


Sposób przygotowania:


Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia*. Zmniejszamy gaz i małymi partiami wrzucamy kaszę manną, nie zapominając o ciągłym mieszaniu wywaru. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy zieleninę i starty na drobnej tarce żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki. 
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego!

* Jeśli mamy w domu rosół np. z poprzedniego dnia to możemy zamiast używania kostek bulionowych wykorzystać rosół, będzie zdrowiej.:)



sobota, 18 lutego 2012

Serowe oponki

To mój pierwszy post w Nowym Roku! Nie będę się tłumaczyć z tego zaniedbania, bo tylko winny się tłumaczy:). Muszę jednak napisać, że codzienne obowiązki pochłaniają mnie bez reszty i sprawiają, że czas mija nieubłaganie.
Dzisiejszy przepis  na serowe oponki pochodzi z rodzinnego zeszytu.



Składniki:

1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jaja
10 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody
tłuszcz do smażenia / smalec



Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, wrzucamy posiekaną margarynę oraz zmielony przez maszynkę ser. Łączymy z resztą składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrawamy oponki. Ja wycinałam oponki literatką i kieliszkiem do wódki, a następnie rozwałkowywałam mniejsze kółeczka na następne oponki i tak do ostatniego kawałka ciasta:), ale można poprzestać na usmażeniu małych kółeczek.  Wycięte oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Smacznego!