niedziela, 16 października 2011

Babka

Dobra babka nie jest zła:). Ta, którą dziś proponuję jest moją ulubioną. Przepis znalazłam dawno temu w internecie, już nie pamiętam dokładnie gdzie, ale pewne jest to, że wykorzystuję go tak często jak mam ochotę na coś słodkiego. Bardzo dobrze smakuje sama lub z jakimś dżemem, oczywiście domowej roboty:). Życzę Smacznego:)







Składniki:

1 szklanka mąki
4 jaja
1/2 szklanki cukru
7 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
aromat cytrynowy

Sposób wykonania:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę ( można ubijać mikserem ). Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 195 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!







niedziela, 2 października 2011

Jabłecznik

Sezon jabłkowy warto rozpocząć od upieczenia smakowitego jabłecznika. Osobiście bardzo go lubię bo spełnia trzy podstawowe zasady : jest prosty, tani i dobry:). Według mnie, jabłecznik najlepiej smakuje jesienią, kiedy zatopieni w ostatnich promieniach słońca, siadamy w fotelu z ulubioną książką i kubkiem gorącej kawy, a nasze myśli płyną sobie nieśpiesznym rytmem. Życzę wszystkim czytelnikom bloga wielu takich chwil i oczywiście Smacznego!



Składniki:

50 dag mąki
kostka margaryny
2 żółtka
torebka cukru waniliowego
10 dag cukru pudru
1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru
cynamon
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem i lekko podduszamy. Następnie dodajemy cynamon ze skórką pomarańczową, mieszamy i studzimy. Z ciasta odcinamy 1/3 część.
Resztę rozwałkowujemy, układamy na blasze wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą, a następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni . Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut. Gotowe ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem i zajadamy:)